Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak mizí peníze ze státního rozpočtu

Co je to příspěvková organizace, aneb proč česká politika v podstatě ani nemůže být jiná než byrokratická a korupční

Největší koláč ze státního rozpočtu ukousnou samozřejmě tzv. mandatorní výdaje, ze kterých převážnou část představují důchody vyplácené v rámci průběžného systému. Vzhledem k demografickému vývoji je téměř jisté, že se tento systém jednou zhroutí – přesto není nikdo ochoten s tím nic dělat, protože to je téma, jehož řešení bude bolet, avšak na kterém se nejspíš nedá nic ulít stranou.

O tom ale dnes psát nechci. Chci ze zaměřit na tu menší, přesto však stále dost velkou část, která se rozděluje zejména prostřednictvím tzv. příspěvkových organizací (PO). Základní princip fungování, zejm. pak hospodaření PO mi vysvětloval jeden bývalý kolega z francouzského města Nice již skoro před dvaceti lety. Já si dovolím poskytnout odkaz na zdroj český a mnohem čerstvější: tady (nebo ve zkrácené podobě tady).

Odkazovaný zdroj přináší jednu domněnku, která stojí za pozornost, a to že institut PO vychází z právního systému socialistického Československa a úplně totožné uspořádání existuje pouze na Slovensku. Klíčový rozdíl je popsán takto: „Legislativní zachycení PO úzce souviselo se socialistickým pojetím státu a jeho majetku, kdy stát byl vnímám jako nositel „jednoty moci a vlastnictví“. Přestože stát zůstal formálně vlastníkem národního majetku, byl tento svěřen či poskytnut k trvalému užívání socialistickým právnickým osobám. Ty nebyly vlastníky takového majetku, fakticky jej však užívaly a disponovaly s ním. PO tak nenabývaly vlastnictví pro sebe, ale pro stát a své závazky hradily z prostředků, které nepatřily jim, ale státu.

Financování PO by se pak v kostce dalo popsat takto: „Hospodaření PO se řídí rozpočtem, který musí být sestaven jako vyrovnaný. Příspěvková organizace má k dispozici finanční prostředky získané vlastní činností, prostředky přijaté z rozpočtu zřizovatele, prostředky svých fondů, peněžité dary, prostředky poskytnuté z Národního fondu a ze zahraničí, a také dotace podle § 28 odst. 2 zákona. PO je povinna zajistit, aby nezhoršila stanovený hospodářský výsledek, proto se také nesmí zavazovat k úhradám, které nejsou kryty jejím rozpočtem. Jestliže výše nákladů a výnosů v průběhu rozpočtového roku neodpovídá jejich rozpočtované výši a je předpoklad, že může být zhoršen rozpočtovaný hospodářský výsledek, je příspěvková organizace povinna učinit opatření, která zajistí jeho vyrovnání.

Zatímco možnost přečerpání rozpočtu je ošetřena poměrně exaktně, viz též „Peněžní prostředky může používat pouze k účelům, ke kterým jsou určeny, přičemž úhrady, ke kterým se zaváže v běžném roce, nesmí překračovat její rozpočet na tento rok“, k možnosti nedočerpání je zmíněno pouze „Příspěvková organizace má povinnost dbát, aby plnila stanovené úkoly tím nejhospodárnějším způsobem a dodržela určené finanční vztahy ke státnímu rozpočtu.

Je ale veřejným tajemstvím, jak mi právě vysvětloval kdysi dávno onen bývalý kolega z Francie, že nedočerpání rozpočtu je téměř vždy interpretováno jako „asi ty peníze nepotřebují“ a do budoucích let je daná PO o tyto prostředky velmi často připravena. A proto se „se státem“ obchoduje nejvíc poslední měsíc fiskálního roku, kdy je třeba co nejvíce dočerpat, avšak nepřečerpat, zbylé prostředky v rámci dovolených kapitol, které kdosi určil již více než před rokem.

Je to asi jako kdybyste stavěli dům na již koupeném pozemku, místo dnes obvyklých 2-3 miliónů si požadali o 5-6 a pak těsně před dokončením stavby přemýšleli, za co ty zbývající 2 milióny utratíte (a nemíním zde vybavení).

Ale abych byl upřimný, ony i mezi PO jsou určitě rovnější mezi rovnými a po hříchu právě ty PO, které přinášejí skutečnou službu občanům, dnes již takovéto polštáře mají jen zřídka.

Někde jsem kdysi četl, že se v Itálii jeden rok pokusili tento princip změnit a odměňovat vrcholné státní úředníky naopak tehdy, pokud nějaké prostředky rozpočtu ušetří. Vzhledem k tomu, že už ten odkaz ani nedokážu najít, nejspíš nebyl tento pokus nic než mrtvě narozené dítě.

Ona je totiž ta nehospodárnost pro všechny ty, kteří mají rozhodovací pravomoce, v podstatě výhodná – strany dosadí úředníky, ti se postarají, aby zakázky dostaly ty správné firmy, které pak najdou způsob, jak vrátit malou domů jak stranám, tak úředníkům. Někoho sice občas chytí, ale stejně to jsou většinou jen malé ryby – ty velké si to v nejhorším posichrují na úrovni policie – justice – poslanecká imunita – a jede se dál. Jediný, kdo na tomto konglomerátu prodělává, je ten, kdo to nakonec zaplatí – daňový poplatník.

V devadesátých letech se to dělilo tak nějak, aby si „každý líznul“ a „držel hubu a krok“, a troufnu si tvrdit, že to byl motiv pro řadu lidí, proč tehdy do politiky vstupovali. Pod vlajkou opoziční smlouvy pak nastala konsolidace, kdy velké strany vyšachovaly ty menší. Nový rozměr vnesl do hry Vít Bárta se svojí „politickou divizí“. Nicméně, byly ale i jiné, jemnější metody – např. zřízení soukromé vysoké školy vychovávající budoucí úředníky.

No, a dnes tu máme tandem ANO – Agrofert. Ale ti přeci okrádat stát nepotřebují, protože Andrej Babiš má již vyděláno, že? Jedno se ale musí ANO přiznat – politický marketing opravdu umí. Za jeden z největších majstrštryků osobně považuji, jak se jim podařilo získat nálepku antisystémové strany, přestože se spíše jedná o stranu supersystémovou, která efektivně využívá možnosti systému, který kritizuje. Tak trochu jako Poradce z kultovního seriálu z osmdesátých let (Kill Alloway!) Stojí-li ale na druhé straně barikády TOP09 (např. kauza Šiška – Drábek), nebo ČSSD, je to opravdu téměř jedno, kdo nakonec vyhraje.

Autor: Jiri Machotka | čtvrtek 30.11.2017 9:00 | karma článku: 19,30 | přečteno: 923x
  • Další články autora

Jiri Machotka

Mohou se změny volebního systému stát jedním z témat pro nadcházející parlamentní volby?

3. února tohoto roku zrušil Ústavní soud část volebního zákona. Na podzim budou nové volby, pro které resp. pro způsob převedení hlasů na mandáty, díky tomu neexistuje právní rámec.

27.4.2021 v 9:17 | Karma: 4,99 | Přečteno: 280x | Diskuse| Politika

Jiri Machotka

Nucená správa vlády

Porušuje-li firma, jejíž předmět podnikání je veřejně důležitý, své zákonem stanovené povinnosti, může stát prostřednictvím nucené správy zajišťovat nepřetržité pokračování jejího provozu. Proč by to nemohlo platit i pro vládu?

23.2.2021 v 8:59 | Karma: 7,19 | Přečteno: 228x | Diskuse| Politika

Jiri Machotka

Petice za naléhavé řešení situace ve školství

Koncem ledna vznikla petice za naléhavé řešení situace ve školství. Autorkou petice je zastupitelka hl. m. Prahy, ing. Mariana Čapková, MBA (Praha sobě), která též působí jako předsedkyně Výboru pro výchovu a vzdělávání ZHMP.

10.2.2021 v 9:32 | Karma: 4,30 | Přečteno: 193x | Diskuse| Společnost

Jiri Machotka

PES chcípl … co ale dál?

„Dokonalosti není dosaženo tehdy, když už není co přidat, ale tehdy, když už nemůžete nic odebrat.“ Smyslem protiepidemických opatření by měla být maximální možná ochrana životů, zdraví, ale i kvality života.

4.1.2021 v 9:29 | Karma: 8,51 | Přečteno: 426x | Diskuse| Společnost

Jiri Machotka

Nástin reformy plánování státních financí

BIERHANZEL: Ach, bože. Jde to rychleji, než jsem čekal. (Dopíše závěť.) z Vraždy v salonním coupé od Járy Cimrmana

22.12.2020 v 20:13 | Karma: 7,79 | Přečteno: 284x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 440x
IT Architekt, manžel, otec 4 dětí, t.č. pracující na projektech v zahraničí. Občas se snažím přispět svojí troškou do mlýna v diskuzích na politická, či jiná témata.

Seznam rubrik