Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vážení spoluobčané

Imaginární projev prezidenta České republiky k 50. výročí vpádu vojsk Vašavské smlouvy do ČSSR, který naše hlava státu nikdy nepronese

Vážení spoluobčané,

Dnes si připomínáme 50. výročí, kdy vojska Varšavské smlouvy, tj. Sovětského svazu, Polské lidové republiky, Maďarské lidové republiky, Bulharské lidové republiky a malý počet specialistů z Německé demokratické republiky, celkem okolo čtvrt miliónu vojáků, překročila hranice tehdejší Československé socialistické republiky, čímž byla odstartována více než dvacetiletá okupace sovětskými vojsky, která skončila až 21. června 1991.

Co k tomuto výročí po tak dlouhé době ještě připomenout?

Snad to, že spíše než jednotlivými státy byl útok veden komunistickou ideologií, pro kterou jedinou byl vývoj v ČSSR v šedesátých letech ohrožením. Tato ideologie v době útoku však již dávno nebyla jen vnějším nepřítelem. „Zvací dopis“ k záchraně Československa před údajným nebezpečím kontrarevoluce podepsalo pět členů ÚV KSČ, který v té době de facto představoval vedení země. Za neblahé následky, včetně mrtvých, které invaze způsobila, tak přinejmenším neseme spoluzodpovědnost.

Snad by také stálo za připomenutí, že k této situaci by patrně nikdy nedošlo nebýt jiných situací, až o třicet let starších. Mám zde na mysli zejména Mnichovskou dohodu, kde nás pod tlakem okolností zradili naši tehdejší spojenci, Velká Británie a Francie, což mimo jiné vyústilo ve snahu československé vlády o posilování vztahů se Sovětským svazem, a následně pak dohody z Jaltské konference, na základě kterých jsme v rámci dohody velmocí připadli do sféry vlivu Sovětského svazu.

 A byly to možná právě události započaté invazí ze srpna 1968, které nás nakonec přiměly, abychom tento svazek při první možné příležitosti přervali a vrátili se zpět pod křídla euroatlantické civilizace, což je symbolizováno zejména naším členstvím v NATO a Evropské Unii.

Ano, přiznejme si, že ani tento svazek není bezproblémový. Vlastně je možné, že se v případě ohrožení bude opakovat situace z roku 1938. Přesto všechno zažívá nyní naše země rozkvět a blahobyt, jaký by v rámci sovětského impéria nikdy nebyl možný.

Poslední sovětský voják však opustil naše území před více než 25 lety a sovětské impérium se rozpadlo. Minulost nelze změnit. I proto nemá cenu neustále zdůrazňovat křivdy, kterých se na našem národě ostatní dopustili. Dávat vinu dnešním Rusům za rok 1968 má asi stejnou logiku jako dávat vinu dnešním Němcům za II. světovou válku, či Izraelcům za smrt Ježíše Nazaretského. A slovní, či jiné napadání rusky mluvících turistů a imigrantů, kteří navíc mnohdy ani s Ruskem nemají nic společného, je spíše ukázkou naší vlastní malosti.

To však neznamená, že bychom si měli přestat připomínat oběti, které náš národ přinesl. Vzpomínejme na ty, kteří položili svůj život, a buďme jim vděční, protože i jejich oběť přispěla k tomu, že se komunistický režim nakonec zhroutil.

Nelze-li minulost změnit, lze se z ní poučit. Naše země je malá a geopoliticky patří do středoevropského prostoru. Z toho vyplývá, že pro uhájení suverenity naší země potřebujeme hledat spojence, vojenské i diplomatické, i kde tyto spojence hledat. Jakkoli Rusko není Sovětský svaz a již dávno se neřídí komunistickou ideologií, jeho expanzívní styl politiky přetrvává a v jeho chování na Krymu a v Donbasu lze vidět určité paralely s rokem 1968, minimálně v ochotě respektovat mezinárodní právo.

Možná se ale nekomu stýská po atmosféře 70. let. Možná by opět někdo pozvat zpřátelené armády, ať už jsou odkudkoliv, či alespoň vytvořit ozbrojenou pěst dělnické či jiné třídy.

Za sebe říkám, že těmto tendencím budu bránit a využiji k tomu všechny kompetence, které mi ústava dává. Koneckonců, všem jsem vám to slíbil.

Autor: Jiri Machotka | úterý 21.8.2018 17:00 | karma článku: 13,85 | přečteno: 413x
  • Další články autora

Jiri Machotka

Mohou se změny volebního systému stát jedním z témat pro nadcházející parlamentní volby?

3. února tohoto roku zrušil Ústavní soud část volebního zákona. Na podzim budou nové volby, pro které resp. pro způsob převedení hlasů na mandáty, díky tomu neexistuje právní rámec.

27.4.2021 v 9:17 | Karma: 4,99 | Přečteno: 280x | Diskuse| Politika

Jiri Machotka

Nucená správa vlády

Porušuje-li firma, jejíž předmět podnikání je veřejně důležitý, své zákonem stanovené povinnosti, může stát prostřednictvím nucené správy zajišťovat nepřetržité pokračování jejího provozu. Proč by to nemohlo platit i pro vládu?

23.2.2021 v 8:59 | Karma: 7,19 | Přečteno: 228x | Diskuse| Politika

Jiri Machotka

Petice za naléhavé řešení situace ve školství

Koncem ledna vznikla petice za naléhavé řešení situace ve školství. Autorkou petice je zastupitelka hl. m. Prahy, ing. Mariana Čapková, MBA (Praha sobě), která též působí jako předsedkyně Výboru pro výchovu a vzdělávání ZHMP.

10.2.2021 v 9:32 | Karma: 4,30 | Přečteno: 193x | Diskuse| Společnost

Jiri Machotka

PES chcípl … co ale dál?

„Dokonalosti není dosaženo tehdy, když už není co přidat, ale tehdy, když už nemůžete nic odebrat.“ Smyslem protiepidemických opatření by měla být maximální možná ochrana životů, zdraví, ale i kvality života.

4.1.2021 v 9:29 | Karma: 8,51 | Přečteno: 426x | Diskuse| Společnost

Jiri Machotka

Nástin reformy plánování státních financí

BIERHANZEL: Ach, bože. Jde to rychleji, než jsem čekal. (Dopíše závěť.) z Vraždy v salonním coupé od Járy Cimrmana

22.12.2020 v 20:13 | Karma: 7,79 | Přečteno: 284x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 440x
IT Architekt, manžel, otec 4 dětí, t.č. pracující na projektech v zahraničí. Občas se snažím přispět svojí troškou do mlýna v diskuzích na politická, či jiná témata.

Seznam rubrik