Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Okamžik volby – Achillova pata demokracie

Jsou volby opravdu svátkem demokracie? Může být akt volby dostatečnou pojistkou pro zachování demokracie, resp. její kvality?

Už v roce 2013 vyšel sborník příspěvků z odborné konference nazvané „Volby – svátek demokracie, nebo pletich?“ Dnes jsme o pět let dál a za tu dobu se přihodila řada kauz, které by nezaujatého pozorovatele možná donutily se přiklonit spíše ke druhé variantě. Jen pro připomenutí: využití technik digitálního marketingu nad osobními daty získanými z Facebooku firmou Cambridge Analytica v rámci prezidentské kampaně v USA, ještě dříve, rovněž v USA, využití techniky gerrymanderingu pro získání většího počtu mandátů při stejném počtu získaných hlasů, resp. podezření o ruském zásahu do hlasování o brexitu; k tomuto a jiným zásahům doporučuji tento článek.

Jakkoli je řada těchto technik naprosto legálních, je na místě i otázka, zda to jsou způsoby vedoucí k uskutečňování svrchovanosti moci lidu, která je základní premisou moderní demokracie.

Vzpomínám si na jednu z úvodních scén filmu Zachraňte vojína Ryana, ve které při vyloďování v Normandii radí důstojníci svým vojákům, aby se co nejdříve co nejvíce rozprostřeli po pobřeží: „Jeden chlap, špatný cíl; pět chlapů, dobrý cíl.“ V den voleb jsou v jeden den na mušce všechny cíle najednou; navíc, při současné míře polarizace prakticky všech západních společností stačí pár zásahů na správná místa pro získání celkového vítězství a je-li to navíc vítězství typu „vítěz bere vše“, jedná se až o příliš lákavý cíl, než aby to někdo nezkusil.

U nás je díky poměrnému volebnímu systému riziko dopadu případných pletich přeci jen menší. I tak existuje, co by důsledek opoziční smlouvy mezi ČSSD a ODS z roku 2002, jedna disproporce, v jejímž důsledku vítěz minimálně „bere více“. K tomuto tématu více na tomto odkazu.

Ať už byla tato změna v době svého předložení prezentována jakkoli, je zřejmé, že skutečným záměrem bylo dosažení rozdělení politického hřiště mezi dva hlavní aktéry „na věčné časy“. Kromě nedosažení zmenšení počtu stran ve Sněmovně zmiňované v odkazovaném příspěvku poslancem Výborným došlo ke ztížení sestavování vládních koalic také tím, že vítězná strana často vůbec necítila potřebu hledat konsensus se svými koaličními partnery, neřku-li s opozicí. Jednou z hlavních proher, které jsou do značné míry způsobeny tímto jevem, je nerealizace důchodové reformy.

Je dobře, že se o tom otevřela diskuze, a stejně tak je dobře, že se otevřela diskuze o dalším jevu, který měl zdánlivě přispět ke stabilizaci politického prostředí, avšak ve skutečnosti jen petrifikuje současné politické strany v jejich pozicích – pětiprocentní hranice pro vstup do sněmovny. K tomuto tématu více zde. Současný hegemon, hnutí ANO, asi nebude mít prioritu s žádným z těchto bodů něco dělat. Pokud však do hry nezasáhne Ústavní soud, nezbyde iniciátorům této diskuze než buď sjednotit všechny ostatní (včetně komunistů a SPD, kteří by možná vzhledem k vývoji svých preferencí mohli mít snahu tento požadavek podpořit), nebo získat podporu mezi voliči, resp. poslanci ANO, aby ti druzí tuto změnu minimálně neblokovali.

Může však samotný návrat k podmínkám, které tu byly před rokem 2002, být řešením zásadních problémů současné politické scény? Troufnu si tvrdit, že nikoliv. Problém je v absenci vymezení zodpovědností vyplývajících z poslaneckého mandátu. Jak uvádí ve své práci jeden z přednášejících v úvodu zmíněné konference, Marian Kokeš, „poslanec není primárně chápán ani jako zástupce své strany (o čemž by se při pohledu na současnou politickou scénu v ČR dalo pochybovat) a dokonce ani jako zástupce svých voličů, ale jako představitel všeho lidu jako celku.

Realita je však jiná – což vychází i z modelu voleb, kdy kandidát, chce-li být zvolen, musí se nejprve dostat na kandidátní listinu a až teprve poté být zvolen voliči.

Co je rovněž nevyřešeno, je, co se má stát, když již zvolený zastupitel, který složil předepsaný slib, se začne chovat v rozporu očekáváními, na základě kterých mu byl mandát poskytnut, či dokonce dobrými mravy běžného pracovně-právního vztahu – viz např. absence senátora Čuby. Bez součinnosti s poslancem je tento během daného volebního období prakticky neodvolatelný (viz zde).

Na české scéně existuje už řadu let snaha o dosažení odvolatelnosti politiků; naposledy pod vlajkou SPD. Jakkoli se jeví tento návrh jako velmi logický – zastupitel bude v přímé odpovědnosti vůči „lidu“, na základě zkušeností z praxe nelze zatím říct, zda byly celkové důsledky zavedení této praxe pozitivní; jsou však známy případy, kdy to vedlo ke spuštění nejrůznějších honů na čarodějnice – a tím v podstatě zablokování dané osoby a přínosu, jaký by mohla mít. Jistým kompromisem by mohl být návrh na odvolitelnost politiků (chcete-li, zrušení pevné délky volebního období), prezentovaný v tomto článku, kdy budou politici ztrativší důvěru voličů průběžně nahrazování úspěšnějšími kandidáty. Další výhodou tohoto návrhu by bylo rozprostření okamžiku volby (jako u zmíněného vyloďování v Normandii); nevýhodou pak složitější kontrola, která však i v současném modelu má daleko k dokonalosti (viz příspěvky z konference).

V obou případech by se však muselo postupovat velmi obezřetně, protože implementace kteréhokoliv z těchto návrhů by mohla mít značně devastující postranní účinky.

Dalším, a neméně závažným problémem současné scény je pak to, že rozhodnutí parlamentu se dějí kolektivně, tj. nikdo konkrétní za ně nemá zodpovědnost a nemůže být popotahován za důsledky a škody. Nejkřiklavějším příkladem je ostudné hlasování o podpoře fotovoltaiky. Na rozdíl od návrhů z předchozího odstavce, by bylo zavedení osobní odpovědnosti poslance za špatné zákony mnohem méně kontroverzní (viz např. zde), naráží však na naprostou neochotu poslanců omezit svoje privilegia (viz např. zde).

I proto si myslím, že prostý návrat do podmínek před rokem 2002 řešením nebude, byť může přispět k uvolnění situace a možná i otevření politické scény novým subjektům a osobnostem.

Představují-li změny nejrůznější rizika, neprovedení změn naopak s téměř absolutní jistotou povede k čím dál větší polarizaci, růstu apatie veřejnosti a postupnému směřování pryč od nefunkční demokracie. Vzhledem k absenci vůdčí ideologie – pokud k nám nebude importována zvenčí – asi nehrozí úpadek do totality, spíše se dá očekávat postupné posilování autoritativních prvků, ať už bude autorita v rukou jednotlivce, skupiny, či Strany tak, jak si ji mnozí ještě pamatují z 80. let 20. století. Chcete-li novější inspiraci, podívejte se na Rusko, Ukrajinu, či Maďarsko. Dle starých řeckých filozofů je tento koloběh asi nezastavitelný. Přesto se můžeme pokusit nasměrovat jej buď více směrem k aristokracii (návrh průběžné volby předpokládá vytvoření skupiny kandidátů, ze kterých budou zastupitelé voleni), vládě bohatých, či vládě silného vůdce.

Autor: Jiri Machotka | pondělí 10.12.2018 9:38 | karma článku: 5,89 | přečteno: 310x
  • Další články autora

Jiri Machotka

Mohou se změny volebního systému stát jedním z témat pro nadcházející parlamentní volby?

3. února tohoto roku zrušil Ústavní soud část volebního zákona. Na podzim budou nové volby, pro které resp. pro způsob převedení hlasů na mandáty, díky tomu neexistuje právní rámec.

27.4.2021 v 9:17 | Karma: 4,99 | Přečteno: 280x | Diskuse| Politika

Jiri Machotka

Nucená správa vlády

Porušuje-li firma, jejíž předmět podnikání je veřejně důležitý, své zákonem stanovené povinnosti, může stát prostřednictvím nucené správy zajišťovat nepřetržité pokračování jejího provozu. Proč by to nemohlo platit i pro vládu?

23.2.2021 v 8:59 | Karma: 7,19 | Přečteno: 228x | Diskuse| Politika

Jiri Machotka

Petice za naléhavé řešení situace ve školství

Koncem ledna vznikla petice za naléhavé řešení situace ve školství. Autorkou petice je zastupitelka hl. m. Prahy, ing. Mariana Čapková, MBA (Praha sobě), která též působí jako předsedkyně Výboru pro výchovu a vzdělávání ZHMP.

10.2.2021 v 9:32 | Karma: 4,30 | Přečteno: 193x | Diskuse| Společnost

Jiri Machotka

PES chcípl … co ale dál?

„Dokonalosti není dosaženo tehdy, když už není co přidat, ale tehdy, když už nemůžete nic odebrat.“ Smyslem protiepidemických opatření by měla být maximální možná ochrana životů, zdraví, ale i kvality života.

4.1.2021 v 9:29 | Karma: 8,51 | Přečteno: 426x | Diskuse| Společnost

Jiri Machotka

Nástin reformy plánování státních financí

BIERHANZEL: Ach, bože. Jde to rychleji, než jsem čekal. (Dopíše závěť.) z Vraždy v salonním coupé od Járy Cimrmana

22.12.2020 v 20:13 | Karma: 7,79 | Přečteno: 284x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 440x
IT Architekt, manžel, otec 4 dětí, t.č. pracující na projektech v zahraničí. Občas se snažím přispět svojí troškou do mlýna v diskuzích na politická, či jiná témata.

Seznam rubrik