Zrychlené výběrové řízení formou veřejné internetové aukce

31. 03. 2020 17:19:24
Návrh na urychlení mechanismu výběrových řízení pomocí transparentních aukcí potenciálně kontrolovatelných všemi občany

Současná krizová situace si kromě jiného může vynutit i změnu některých tradičních postupů. Jedním z nich může být i potřeba zrychlit zadávání a vyhodnocování výběrových řízení vypisovaných státem, jejichž současnou podobu přibližuje napříkladtento článek.

Nový způsob může mít formu veřejné internetové aukce, kdy se všechny nabídky, zaslané přes datové schránky, automaticky zveřejní na portálu, kde byla poptávka uveřejněna (např.věstník veřejných zakázek Ministerstva pro místní rozvoj). Na konci aukce se oznámí, které z předložených nabídek budou přijaty a realizovány.

Z podstaty se tento způsob bude hodit na zboží či služby (např. dnes nedostupný zdravotnický materiál či dezinfekce), kdy jednotliví předkladatelé nabídek spíše nebudou mít možnost uspokojit poptávku jako celek a tudíž budou mít tendenci spolupracovat, než si vzájemně konkurovat (zveřejnění ceny nabídky by zvýhodňovalo nabídky předložené později).

Dokonce je možné umožnit zadání i nabídky s indikativní cenou, např. „za náklady“, popř. „za náklady + 20%”,kdy po realizaci zakázky může dojít k drobné (zastropované) úpravě koncové ceny, pokud bude možné prokázat, že se výrobní náklady z nepredikovatelných důvodů posunuly nahoru či dolů.

Kontrolním mechanismem řízení je transparentnost – i proto asi nebude možné použít tento způsob plošně, ale spíše jen zboží komoditní povahy, jehož nabídkám bude rozumět běžný občan. Transparentní však budou nejen nabídky, ale i rozhodnutí, tj. zejména kdo je učinil.

Aby bylo možné tento způsob začít využívat, musí být uzákoněn. Přestože by se nejednalo o politickou normu, bylo by vhodné, aby na výsledné podobě existovala co nejširší shoda, v rámci které se mohou řešit i další oblasti, jako je například možnost odvolání a tím pozastavení celého výběrového řízení. Na druhé straně by ale asi bylo vhodné i to, aby měl stát možnost zrychlených řízení co nejdříve. Možná by se proto v prvních měsících, které by sloužily na vychytání dětských nemocí systému, dalo omezit, na jaké zboží, do jaké výše, kolikrát maximálně za měsíc atp. bude možné tento nový způsob využít, aby se předešlo jeho případnému zneužívání. Bude-li vůle, věřím, že je možné nalézt funkční model.

Autor: Jiri Machotka | úterý 31.3.2020 17:19 | karma článku: 3.26 | přečteno: 169x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 35.37 | Přečteno: 668 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 30.40 | Přečteno: 2344 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.06 | Přečteno: 304 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.35 | Přečteno: 219 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.68 | Přečteno: 282 | Diskuse
Počet článků 37 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 440

IT Architekt, manžel, otec 4 dětí, t.č. pracující na projektech v zahraničí. Občas se snažím přispět svojí troškou do mlýna v diskuzích na politická, či jiná témata.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...