Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Plán A, B, C, D

Metody tvorby strategie v prostředí se značnou měrou nejistoty pro plán či plány zvládnutí epidemie.

„Nevíš-li, kam míříš, zavede tě tam jakákoliv cesta.“ Tato odpověď kočky Šklíby ze známéknihyLewise Carrolla se, zdá se, ode dneška dá použít i na konání české vlády při zvládání epidemie koronaviru, přinejmenším soudě dle výroku ministra vnitra a šéfa Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka, který řekl: „Nikdo z nás nemá detailní plán A, B, C, D, jak tu epidemii zvládneme, protože ta situace se průběžně vyvíjí.

Nechci nikoho chytat za slovo – nemít plán, pokud nemám dostatečná data, jistě není totéž jako nepracovat na jejich získání, aby následně bylo možné nějaký plán vytvořit, a to i s vědomím, že přisetkání s nepřítelemjej bude nutné předělat, dost možná od základů. Pokud by se však náhodou tímto směrem konání Ústředního krizového štábu či jiného pravomocného státního orgánu neubíralo, je asi poměrně na místě otázka, zda není na čase se poohlédnout po někom takovém, kdo bude schopen přijít ať už s plánem či s vizí, jak jej vytvořit, přičemž následné schválení a poté kontrola realizace by stále zůstalo v gesci současných aktérů. 

O jaká data se jedná, je především odhad 3 pravděpodobnostních koeficientů – pravděpodobnost, že se zdravý člověk nakazí při kontaktu s nemocným, letalita nemoci, resp. pravděpodobnost vážných následků, a v neposlední řadě pravděpodobnost, že se člověk, který se vyléčil z nemoci, nakazí znovu. 

Doposud přijímaná opatření, omezení vzájemných kontaktů, nošení roušek, léčba vážně nemocných experimentálním lékem remdesivir, slouží k dočasnému vylepšení prvních dvou koeficientů, mají však i jiné nepříjemné důsledky, na jejichž zmírnění byla přijata jiná opatření. Když už nic jiného, bylo by dobré si tyto důsledky zapamatovat, protože – přestože může mít příští krize zcela jiné příčiny – ukazuje se jak zranitelnost, tak schopnost obnovy řady kritických systémů společnosti. 

Z toho, co doposud o nepříteli víme, podrobný přehled přináší napříkladStátní zdravotní úřad, je důležitý údaj o předpokládané inkubační době, která se může pohybovat mezi 1-14 dni. Z toho teoreticky vyplývá jedna strategie, kdy by po 2-3 týdenní absolutní karanténě mělo být jasné, kdo se nakazil a kdo ne. Nemocné by bylo možné izolovat, čímž by se mělo zastavit další šíření. Potíž je v tom, že jednak absolutní karanténa není možná, protože existují přinejmenším jiné závažné zdravotní problémy, které by tímto byly zasaženy; za druhé, jak se ukázaloběhem minulého měsíce, současné způsoby izolace s výjimkou specializovaných pracovišť nezaručí nešíření nákazy. Kromě toho by stále existovalo riziko opětovného zavlečení nákazy zvenčí. 

Druhým extrémem by byla strategielaissez-faire. Nejblíže tomuto způsobu se dnes blíží asiŠvédsko. Jakkoli toto asi nebude naše cesta, bude užitečné sledovat, jak se bude tato situace dále vyvíjet; minimálně pro případné statistické porovnání. 

Tyto dvě strategie mohou představovat dva hraniční póly. To nejhorší, co by se mohlo stát, pokud by se realizovala nějaká cesta s účinností laissez-faire a dopady absolutní karantény. Mezi těmito póly však neexistuje jen jedna cesta a stejně tak patrně platí, že cesta, která funguje pro jeden národ, nemusí fungovat pro jiný, byť mohou být některé dílčí metody přenositelné. Jedním z faktorů může být ochota či poslušnost vůči nařízením centrálního vedení, která je jistě jiná v Číně, Švédsku, i u nás. 

Ať už však bude strategie jakákoliv, měla by vytýčit jak celkový obrázek, tak nejbližší kroky. Vzhledem k velké míře nejistoty je pravděpodobné, že na začátku opravdu nebude možné vytvořit detailní plán a spíše bude potřeba se buď uchýlit k experimentům, jakým do jisté míry může býtchytrá karanténa, či se smířit s tím, že přijatá opatření budou mít jen brzdící charakter, tj. poskytnou čas na testování léčiv a vývoj vakcíny, či na získání dat pro vytvoření alternativní strategie. V každém případě by mělo být řečeno, jak se pozná, že daný krok či experiment splnil či plní svůj účel – ideálně dle nějakého objektivně měřitelného parametru – a jaké budou další kroky, ať už v případě úspěchu i neúspěchu. Dá se očekávat, že strategie vedoucí k cíli nějak nakonec bude muset vést k trvalému posílení 3 zmíněných pravděpodobnostních koeficientů. Bude-li existovat více přístupů, možná by bylo vhodné z časových důvodů realizovat je paralelně. Takovéto srovnání může do jisté míry přinést i porovnání dat z jiných zemí; může být jednou z rolí mezinárodního sdružení, jakým je EU, tato data posbírat a normalizovat. 

Britští stratégovéPatrick Hoverstadt a Lucy Lohtvrdí, že prakticky každá strategie se musí v reálném životě vyrovnat se silami, které nedokáže ovlivnit. Přirovnávají to k působení větru a slapových jevů na mořeplavbu, a zatímco příliv a odliv jsou poměrně dobře predikovatelné, s větrem je to složitější. I tak má každý námořník volbu, zda se těmto přírodním silám poddá, či zda se je naučí chápat a využívat ve svůj prospěch.

Autor: Jiri Machotka | středa 8.4.2020 0:07 | karma článku: 8,22 | přečteno: 480x
  • Další články autora

Jiri Machotka

Mohou se změny volebního systému stát jedním z témat pro nadcházející parlamentní volby?

3. února tohoto roku zrušil Ústavní soud část volebního zákona. Na podzim budou nové volby, pro které resp. pro způsob převedení hlasů na mandáty, díky tomu neexistuje právní rámec.

27.4.2021 v 9:17 | Karma: 4,99 | Přečteno: 280x | Diskuse| Politika

Jiri Machotka

Nucená správa vlády

Porušuje-li firma, jejíž předmět podnikání je veřejně důležitý, své zákonem stanovené povinnosti, může stát prostřednictvím nucené správy zajišťovat nepřetržité pokračování jejího provozu. Proč by to nemohlo platit i pro vládu?

23.2.2021 v 8:59 | Karma: 7,19 | Přečteno: 228x | Diskuse| Politika

Jiri Machotka

Petice za naléhavé řešení situace ve školství

Koncem ledna vznikla petice za naléhavé řešení situace ve školství. Autorkou petice je zastupitelka hl. m. Prahy, ing. Mariana Čapková, MBA (Praha sobě), která též působí jako předsedkyně Výboru pro výchovu a vzdělávání ZHMP.

10.2.2021 v 9:32 | Karma: 4,30 | Přečteno: 193x | Diskuse| Společnost

Jiri Machotka

PES chcípl … co ale dál?

„Dokonalosti není dosaženo tehdy, když už není co přidat, ale tehdy, když už nemůžete nic odebrat.“ Smyslem protiepidemických opatření by měla být maximální možná ochrana životů, zdraví, ale i kvality života.

4.1.2021 v 9:29 | Karma: 8,51 | Přečteno: 426x | Diskuse| Společnost

Jiri Machotka

Nástin reformy plánování státních financí

BIERHANZEL: Ach, bože. Jde to rychleji, než jsem čekal. (Dopíše závěť.) z Vraždy v salonním coupé od Járy Cimrmana

22.12.2020 v 20:13 | Karma: 7,79 | Přečteno: 284x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:25

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Pomstím Palestinu, psal ve Francii podezřelý z únosu a znásilnění Židovky

25. dubna 2024  16:18

Policie ve Francii zadržela dvaatřicetiletého muže z pařížského předměstí Gennevilliers, který čelí...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:15

Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 440x
IT Architekt, manžel, otec 4 dětí, t.č. pracující na projektech v zahraničí. Občas se snažím přispět svojí troškou do mlýna v diskuzích na politická, či jiná témata.

Seznam rubrik