Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

M25i16l28a80n 46K69e70s97l

8. 11. 2017 21:52

Věřím,že strany by se s ANO dohodly o programu vlády.Nemohou se však dohodnout o samotném fungování Babiše ve vládě.Vždyť skoro všechny již prohlásily,že by šly s ANO do vlády a koalice,ve které nebude Babiš.Jak z toho ven?Ať Babiš a Faltýnek prohlásí,že nebudou ve vládě a krize je v cuku letu vyřešena.

0 0
možnosti
Foto

Děkuji za odpověď. Osobně si nemyslím, že by samotná (formální) nepřítomnost Andreje Babiše ve vládě měla ve skutečnosti až tak zásadní vliv na její fungování, pokud se bude jednat o jednobarevnou vládu. Přirozeně, existuje jistá šance, že by se vybraní ministři vzbouřili, jako se to v minulosti stalo u VV či u Okamury, ale myslím, že není moc velká. Spíš si myslím, že budou poslušně naslouchat, ať už bude Babiš premiérem, či nebude.

0 0
možnosti

Pane Machotko, zde je moje odpoved na vas nadpis.

Pravdepodobne jsem jediny z diskutujicich ktery by nechal stranu ANO vladnou bez vetsiny ve Snemovne. Jenze...!!

Snemovna by MUSELA pracovat jako zakonodarny celek, presne tak, jak je psano v ustave.. To podle mne znamena, ze s PODNETU vlady sestavuje zakony. Zduraznuji SESTAVUJE a ne jen kyva co vlada prinese, Snemovna by mela mit rozhodujici slovo tykajici se penez. Vlada se svymi rezorty (ministerstvy) by mela pracovat s rozpoctem dany Snemovnou a schvalen take Senatem. Tento system vytvari kontrolu, coz je na statni urovni nejdulezitejsi cinitel. Prace s nasimi penezy vytvari duveru obcanu v nas politicky system. Treti cinitel pro vladu bez vetsiny ve Snemovne je tento. Kazdy navrh zmen, ktere chce vlada prosadit, MUSI Snemovna projednat a schvalit. Pri zmene zahranicni politiky a jejich dilci prosazovani, po Snemovne je musi schvalit take Senat. Pri schvaleni, vlada muze navrh uskutecnit.

Tento system vylucuje s politickeho deni nekoliv slov a setri nam volicum mnoho penez. Slova, koalicni smouva, hlasovani o duvere, nove volby atd ustupuji do pozadi. Vsak to nejdulezitejsi. Obcane mohou kontrolovat, jak strana plni sve predvolebni prohlaseni, protoze neni "rozmelnena" koalicni smlouvou. Dobry navod pro pristi volby..

0 0
možnosti
Foto

Děkuji za reakci.

Pokud je mi známo (viz též např. https://cs.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1konod%C3%A1rn%C3%A1_moc#Z.C3.A1konod.C3.A1rn.C3.BD_proces) s návrhy zákonů může přicházet jak vláda, tak poslanci, s tím, že souhlas se zněním vydává vždy pouze parlament. V tomto výčtu asi je třeba uvést i normy EU, z nichž mnohé jsme povinni implementovat do právního řádu.

Osobně bych vládu v této pravomoci neomezoval - vlastně (v jistém smyslu přesně naopak) bych se snažil jak do tvorby, tak do připomínkování zákonů zapojit více třetí subjekt, veřejnost, a to zejména odbornou.

I pokud jde o kontrolu čerpání veřejných peněz, snažil bych se posílit roli veřejnosti.

Pokud Vás zajímají detaily, nahlédněte do tohoto článku: https://machotka.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=616138

0 0
možnosti
  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 440x
IT Architekt, manžel, otec 4 dětí, t.č. pracující na projektech v zahraničí. Občas se snažím přispět svojí troškou do mlýna v diskuzích na politická, či jiná témata.

Seznam rubrik