Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ano, podle mého uvažujete velmi správným směrem i když o metodě se dá diskutovat. Obecné referendum o jedné konkrétní, speciální věci, kde je vyžadována odpověď pouze ano či ne, je vždy špatně. Kam se ztrácí možnosti ano-také, ano-možná, ne-zcela, ne-ale a podobně. Přitom jde o základ pro diskuzi, proč někdo nechce připustit diskuzi a chce pouze jednoznačné referendum, příliš to zavání systémem "rozděl a panuj".

Jsem zastáncem referenda, ale ve smyslu získání informací pro stanovení směru. Dnes to politické strany uvádějí jako "zájem našich voličů". Možnosti jak exaktně změřit zájem voličů je několik, jako nejrychlejší a nejefektivnější se ukazuje využití IT technologií, hlavně se vše dá měřit průběžně a tedy se dá sledovat i vývojový graf.

Základem je stanovení obecné otázky, podrobné sledování názorů, doporučení, průběžné vyhodnocování a stanovování směru podobně jako u matematických operací s vektory. Výsledkem má být zpráva pro politiky co změnit a pokud se jim to povede (změna zákona), diskuze na dané téma sama odezní. Samozřejmě je nutné zabývat se prioritně otázkami, které přitahují největší pozornost.

Piráti se snaží o podobný systém uvnitř strany, do jaké míry je efektivní neumím říci, nejsem účastníkem, ale jako princip to není špatné.

0 0
možnosti

referendum není o debatě...ta debata s tématy..možná ano trochu ano spíše ne a co kdyby............se musí vést rok nebo dva před referendem..referendum je jen sběr výsledků takové veřejné debaty.........což ovšem pro lidi opět znamená vysokou vzdělanost a připravenost jít do takové debaty..a to velmi často....a formovat i svůj názor, přijímat jiné myšlenky a tak dále......

0 0
možnosti

poměrně zajímavý návrh. Má ale jeden ještě zajímavější zádrhel. Wisdom of the crowds je velmi omezená. A je to přesně řečeno ve Werichově výroku...ten umí to a ten zas ono. Což znamená, že každý umí něco jiného a absolutně nerozumí tomu, co dělá ten druhý. Zubař obvykle není odborníkem na opravu traktoru, traktorista obvykle neumí teoretickou astrofyziku. Takže je vždy nutné zajistit aby se k danému tématu vyjadřovali jen ti, kdo o tom skutečně něco ví. Amatérských příspěvků do politiky je zde na tomto blogu mnoho ..přespříliš mnoho a každý takový amatér si myslí, jak tomu perfektně rozumí.

Pakliže by se tohle dalo nějak dobře ošetřit, nápad by to byl velmi dobrý. A to i pro jednotlivé politické partaje.

Kdysi se podobnému systému, ale prováděnému jen na papíře, neb internet ještě nebyl v širokém používání, říkalo Brain storming, kdy se nechalo desítkám odborníků řešit nějaký problém, každý podle svého, a nakonec se všechny nápady i ty , které samotní autoři vyhodili do odpadkového koše, přezkoumaly na jejich možnost provedení. A téměř vždy se vybraly dobré nápady.

0 0
možnosti
Foto

Děkuji za reakci. Vyjadřovat se (a oceňovat) může každý. I zemědelec může přispět svoji troškou do mlýna např. k otázce architektury (tak byl vyřešen tvar střechy fotbalových stadionů, které nemohou mít podpůrné sloupy uprostřed, kde je hrací plocha - střecha má prý tvar části vejce, kde je obdobný problém).

Za návrh je zodpovědný jeho předkladatel a je na něm, aby posoudil, které připomínky bude brát jako relevantní a zapracuje je do návrhu. Druhým stupněm filtrace je pak "povýšení" dopracovaných návrhů do skutečného hlasování, což je na zodpovědnosti těch, kteří tak učinit mohou - dle mého návrhu by to byli zvolení zastupitelé. I zde se dá předpokládat, že si budou vybírat z těch návrhů, které jsou jim blízké.

0 0
možnosti
Foto

Sakryš, proč vás odstranili z hlavní stránky?8-o

0 0
možnosti
Foto

J67a53k77u93b 70R50o42t71h

2. 5. 2018 10:36

A už jste zpátky - co se adminům nelíbilo?8-o

0 0
možnosti
Foto

Zajímavé, ale pro určitou část elektorátu složité a nepochopitelné. Tato část chce jednoduché otázky, na které by jejich jednoduché myšlení mohlo dát jednoduchou odpověď. Podílení se na tvorbě legislativy veřejně? Mámo, slyšíš, co to za po nás chtěj? :-/

0 0
možnosti

narážíte na problém relativně nízké vzdělanosti...a i s tím je zapotřebí trochu pohnout..ale to je práce nejen pro ministerstvo školství ale pro všechny včetně rodičů a včetně šíření skutečného vědění i do starší generace a to včetně těch , kdo nemohli studovat......například na U3V.......

0 0
možnosti
  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 440x
IT Architekt, manžel, otec 4 dětí, t.č. pracující na projektech v zahraničí. Občas se snažím přispět svojí troškou do mlýna v diskuzích na politická, či jiná témata.

Seznam rubrik