Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LB

Zajímavé zamyšlení, byť s řadou autorových názorů i dedukcí nesouhlasím.

Problematické je už samotné dělení těch civilizací. Často se hovoří o euroamerické civilizaci, ale také o evropské civilizaci zahrnující i Rusko a státy Kavkazské oblasti.

Hovoříme-li o evropské civilizaci vztažené na Západní evropu bez Ruska a ještě úžeji na Evropskou unii, tak ta degradovala na obslužný sektor byznysu a nezbytné doplňky k organizaci toho byznysu. Pochopitelně, takovou mršinu je poměrně snadné vycpat berlínsko-bruselskými kecy o evropanství, evropských hodnotách a podobně. Euroamerická civilizace se stala obětí vlastního materiálního úspěchu a ztracenou duchovní podstatu nebo eurostrukturami zavrhované národovectví se někteří zoufalci snaží nahradit ekofanatismem či lidskoprávními absurditami.

Pochopitelně je taková civilizace bez jednotícího náboje - například náboženského - velmi zranitelná. Autor předkládá možnost islamizace evropské civilizace, já bych se však vážněji zamýšlel nad možností prosté populační náhrady evropské civilizace civilizací arabsko-muslimskou.

Co se té "ruské civilizace" týče, tak ať se na ni dívám z jaké strany chci, tak zcela nejbližší je jí ta naše západoevropská civilizace. Zásadní civilizační střet s Ruskem tudíž nehrozí, bude-li na obou stranách zachován respekt a naopak úsilí řešit hrozby na obě civilizace dopadající společně. V tomto smyslu to lze konkretizovat na hrozbu ze strany arabsko-muslimského, ale též východoasijského civilizačního okruhu.

Takže autorovo zamyšlení je zajímavé. Někde se však dopouští dosti neopodstatněných tvrzení, logicky nezdůvodněných. Jedním konkrétním je například přisouzení role našemu prezidentovi až příliš jasně dané despektem autora k charakteru toho člověka a ne rozborem toho, co reálně učinil a činí.

Nejpalčivějším problémem je demografický vývoj evropského obyvatelstva. Délka jednoho komentáře mi to však neumožňuje rozvinout, tak snad příště.

1 0
možnosti
JL

Právě, rozdělovat Evopu na dvě civilizace je přehnané - Evropa je si bližší sobě navzájem než třeba Africe, Číně, Japonsku nebo Arabům. Západ a Rusko budou spíše čelit čínské expanzi než islámské - muslimové jsou pořád technologicky zaostalí, hrozbou budou až budou mít balistické rakety s jadernými hlavicemi (Irán, Pákistán apod.) - mohou být. Vymření Evropě nehrozí, je to nesmysl. Že populace stárne, tak stárne, staří lidé klidně mohou pracovat, ale nikdo je k tomu nepustí - firmy radši nasadí roboty.

0 0
možnosti
JL

Zajímavý příspěvek, jen jedna poznámka - Západ se sice hodně vázal ke křesťanství, ale jeho důležitou součástí ve 20.století bylo osvícenské, materialistické liberální myšlení. Např. Britové se nesnažili vnášet do Indie křesťanství, ale hlavně ho ekonomicky vytěžit. Kdyby se Evropani dnes měli něčeho vzdát, spíše se vzdají veřejného vzývání Krista, ale budou si chtít zachovat svobodu a demokracii. Diktatura vyhovuje Rusům a Číňanům. Druhá poznámka: co se týče toho vracení se pravoslavné civilizace na svá území - Pobaltí nebylo původně ruské, Rusové o něj po staletí válčili s Němci kvůli přístupu k moři, Polsko je katolické a do Ruska nepatří, byli to odvěcí nepřátelé. Carské Rusko postupně dobývalo území na východ, na jih, i na sever a na západ - ale to ještě neznamená, že bylo vždy jejich - nebylo, zabralo si ho stejným způsobem jako západní mocnosti kolonizovaliy jiné kontnenty. V dnešní době může Rusko vyhrožovat svojí jadernou převahou menším zemím a okupovat je - co to má společného s pravoslavím? Nic. Je to zas jen pokračování velmocenské vyrovnávací hry. Výhledově hrozí spíše čínská expanze z důvodu jejich obrovské populace (miliarda a půl) a technologického militantního nástupu.

0 0
možnosti
Foto

R^ Jen jsem vzpomněl na A. Huxleye a jeho Konec civilizace - manipulace jedincem od samého jeho početí především – je možné vysledovat ve výrocích mnoha novodobých „inženýrů lidských duší" – jak u politiků s diktátorskými sklony, tak i u vědců, bádajících v podmínkách demokratických společností;-)

0 0
možnosti
Foto

P.S.: a jeden odkaz viz.:

Konec kapitalismu. A co dál? - FreeGlobe

0 0
možnosti
  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 440x
IT Architekt, manžel, otec 4 dětí, t.č. pracující na projektech v zahraničí. Občas se snažím přispět svojí troškou do mlýna v diskuzích na politická, či jiná témata.

Seznam rubrik