Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Základní příčina neutěšeného stavu politiky je lenost občanů se osobně politicky angažovat. Jít jednou za čas k volbám nestačí, je nutno se během celého volebního období starat o to, abychom věděli koho budeme volit, jinak budeme se skřípěním zubů vybírat mezi Mažňákem a Mažňákem a vybírat menší zlo.

0 0
možnosti

Pane Machotka. Sokrates nam vysvetloval, ze zastupitelska demokracie pomalu a jiste dospeje k diktature. Mel pravdu. Skoro 2000let mel pravdu. Jenze neznamy francousky aristoktrat (baron) byl posedly dokazat Sokratesovy, ze jeho definice neni spravna, neni nutna. Vydal knihu (1748) v ktere definuje system vedeni statu, ktery k te diktature se nedostane. Mel pravdu. Jedna zeme postavila svuj statni system na jeho tezi a ejhle, 231 let ta diktatura jedince ci skupiny se nekona. Budou-li pokracovat dale, podle teto predlohy tohoto francouze, diktatura se nebude konat ani v budoucnu.

Tento system ma prvky, ktere v CR nezname. Nezna slovo KOALICE politickeho vedeni, nezna hlasovani duvery vlade, zna presne nutnost delky mandatu pro kazdou pozici, kontrolu rozhodovani vedoucich cinitelu a dalsi dilci nutnosti. Vytvari stabilni (silnou) republiku.

Me vypraveni neni pohadka. Zminena zeme prosperuje. To by melo byt nasim voditkem pro zlepseni politickeho systemu, aby ten "okamzik volby" mel nejaky smysl.

2 1
možnosti

Ptam se pana Zikoveckeho, co se mu na mem vypraveni nelibii. Rad poznam mysleni druhych.

0 0
možnosti
Foto

K72a75r13e56l 58C21a64c76h

10. 12. 2018 13:42

Po volbách se vždy vytváří nějaké koalice, protože se nikdy nepodaří jedné straně získat tolik hlasů, aby měla sama většinu. Dvojkoalice už váznou a trojkoalice je vyslovené neštěstí. Aby tedy nenastávaly situace jako po posledních volbách, byl bych pro takovouto změnu. Kdo usiluje o podíl na správě státu ve volbách, měl by povinnost převzít i část zodpovědnosti podle výsledku voleb. Vítěz voleb by měl premiéra a vyjednával by sestavení vlády. Do koalice by povinně muselo v pořadí podle volebního výsledku vstoupit tolik stran, až by se dosáhlo magické 101. Neexistovalo by žádné - s tím ano, s tím ne. Museli by se naučit vzájemně tolerovat, protože voliči tak rozhodli. Myslím si, že koalice ANO - ODS, když by byla podle volebního systému povinná, by přes veškeré animozity, které mezi nimi jsou, nebyla o nic méně funkční (nebo nefunkční), než je dnes koalice ANO - ČSSD.

0 1
možnosti

Pane Cachu. Koalice v kazde forme, je oloupeni volicu. Volic, v ceskem systemu, voli stranicky program. Pri nutne koalicni smlouve, je tento program ROZMELNEN pro nutnost ziskani vetsiny ve Snemovne. Ukazka idiotskeho systemu s nutnosti koalice, je nynejsi vlada. Postavena az po deseti mesicich. Uzasne. Jsme nadseni uspechem domluvy ale zapomeli jsme na desetimesicni oslabeni sily republiky. Uzasna demokracie.

Jednoduche reseni teto situace je zmena systemu. Tento system nam musi dat vychozi produkt JEDNE vitezne strany. Potom muj hlas ma urcitou silu a neni rozmelnovan neci cizim.

1 1
možnosti

J12a28n 66H60a42r95v54a51n

10. 12. 2018 9:48

Ano, volby jsou svátkem demokracie. Ale musí dopadnout tak jak chci JÁ !!

- podle mnoha blogerů

1 0
možnosti
Foto

Děkuji za reakci. Přiznám se však, že mi není jasné, zda se týká něčeho řečeného v článku, či zda se jedná o povšechný povzdech.

Pokud to první, budiž řečeno, že osobně se domnívám, že obě explicitně zmíněné volby, tj. volba prezidenta v USA i brexit, dopadly tak, jak bych si býval přál, kdybych je mohl nějak ovlivnit. Což mi nebrání, abych viděl zranitelnost daného volebního mechanismu a do jisté míry předpokládal následnou eskalaci.

V článku jsem se snažil pojmenovat faktory, které této eskalaci napomáhají a navrhnout způsob, jak riziko minimalizovat, a to bez ohledu na případného vítěze.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS