Analogie kruhové inverze, aneb jak pohnout horou

Pokud se chcete naučit dosáhnout čehokoliv, resp. vědět, proč se to někdy ani za nic nedaří, čtěte dál. 

Kruhová inverze

Termín “kruhová inverze” pochází z matematiky, či přesněji, z geometrie. Je definován jako zobrazení, které každému bodu uvnitř kruhu přiřadí bod mimo kruh (a naopak), přesně, jak je vidět z obrázku.

Analogie

Analogie spočívá v tom, že místo kruhu budeme uvažovat o osobě. Směr dovnitř pak bude představovat vnímání a směr ven skutky a chování.

Tuto dvojici můžeme doplnit ještě o další funkci, která uvnitř kruhu transponuje bod P na jiný bod, řekněme R. To bude představovat plánování, či přípravu na řešení nějakého problému.

Tím získáme strategii o třech fázích:

  1. Fáze vnímání
  2. Fáze plánování
  3. Fáze implementace

Samozřejmě, fáze 3 může přinést nová fakta pro další fázi 1, takže celý proces je vlastně iterativní.

Tato strategie je natolik obecná, že se dá použít pro řešení doslova každého problému – od jednoduchých problémů, jako je jít koupit chleba, až po zmiňované přemísťování hor.

A opravdu to není ani nic nového. Vyberte si jakýkoliv zdroj, který je blízký vašemu srdci. Například v Bibli, Luk. 17:6 se píše: „Kdybyste měli víru jako zrnko hořčice, řekli byste této moruši: ‚Vyrvi se i s kořeny a přesaď se do moře,‘ a ona by vás poslechla.

Proč to někdy nefunguje?

Když je to tedy tak úžasná strategie, proč ne vždy funguje? Jak je možná patrné z uvedeného citátu, problém není ve strategii, ale v osobě, která ji provádí.

Strategie má tři fáze a v každé z nich může nastat trochu jiný problém. Například, chcete-li si jít koupit chleba, najdete si nejbližší obchod, vezmete peníze, přijdete tam a zjistíte, že je zavřeno, protože je neděle a jste v Německu (fáze 1 – neznalost všech relevantních fakt).

Osobně ale věřím, že časteji dojde k selhání v dalších dvou fázích, což znamená buď nedostatek schopností pro tvorbu fungujícího plánu (fáze 2) anebo lenost tento plán realizovat (fáze 3).

Existuje však ještě jeden důvod, proč může vaše strategie selhat, který vlastně nepatří ani k jedné fázi – můžete narazit na strategii někoho jiného a i když vymyslíte dobrý plán, někdo může mít lepší, být rychlejší a nebo prostě chtít víc.

Ze středu do nekonečna

inverze 3

Zcela jistě je možné pracovat na zlepšení schopností, které jsou nutné pro zvládání těchto konfliktů. Absolutní řešení, které by vám zaručilo vítězství vždy, však neexistuje. Tedy, jedna možnost tu je, ovšem vyžaduje toleranci k transcendenci. Naštěstí, model kruhové inverze poskytuje podporu i pro tento případ.

Který bod přiřadí kruhová inverze středu kruhu O? Tento bod není (viditelný) na obrázku a zároveň je (přítomen) na všech obrázcích na světě. Nazývá se „nevlastní bod“.

A jedině v tomto bodě je možné nalézt absolutní odpověď. „Proste, a bude vám dáno; hledejte, a naleznete

Jen nebuďte překvapeni, když vám občas bude doporučeno zkusit něco jiného.

A dostanete se tam, pokud se nejprve vydáte do středu.

Závěr

Ať už s transcentnem, nebo bez něj, i „nedokonalá“ strategie vás často dokáže dostat dostatečně blízko cíle a přinese kvalitativně lepší výsledky než žádná strategie – tedy, pokud neoplýváte další transendentální veličinou, štěstím.

Autor: Jiri Machotka | středa 9.8.2017 9:59 | karma článku: 8,40 | přečteno: 370x
  • Další články autora

Jiri Machotka

Nucená správa vlády

23.2.2021 v 8:59 | Karma: 7,19

Jiri Machotka

PES chcípl … co ale dál?

4.1.2021 v 9:29 | Karma: 8,51

Jiri Machotka

Jsou si lidé rovni?

8.11.2020 v 23:05 | Karma: 9,06

Jiri Machotka

Kolik ryb je v rybníku?

21.10.2020 v 9:18 | Karma: 9,28

Jiri Machotka

Exponenciální růst

22.9.2020 v 8:49 | Karma: 9,75

Jiri Machotka

Škola jako příměstský tábor

12.4.2020 v 21:44 | Karma: 20,99

Jiri Machotka

Plán A, B, C, D

8.4.2020 v 0:07 | Karma: 8,22

Jiri Machotka

Osobnosti: Peter Drucker

30.10.2019 v 21:58 | Karma: 7,13

Jiri Machotka

Program 5V

30.8.2019 v 9:00 | Karma: 7,06

Jiri Machotka

Saldo občan – stát

20.6.2019 v 8:56 | Karma: 4,58
  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 440x
IT Architekt, manžel, otec 4 dětí, t.č. pracující na projektech v zahraničí. Občas se snažím přispět svojí troškou do mlýna v diskuzích na politická, či jiná témata.

Seznam rubrik